Classe de Litúrgia i Art al monestir de Pedralbes

18 de desembre de 2016
La Dra. Francesca Español ha impartit una classe magistral al monestir per cloure l'assignatura de Litúrgia cristiana

La professora d'Història de l'Art Francesca Español, especialitzada en Art Medieval, va triar el monestir de Pedralbes com a colofó de les classes de Litúrgia cristiana.

La doctora Español va guiar als alumnes de màster pels diferents espais del monestir dissenyats per la vida religiosa en comunitat, per la pregària individual o per les cerimònies col·lectives, així com a les sales d'exposicions.

El monestir de Pedralbes va ser fundat el segle XIV pel rei Jaume el Just, segons el desig de la seva esposa Elisenda de Montcada, que hi està enterrada.

La tomba d'Elisenda de Montcada, vestida com a reina en el costat de l'església i amb l'hàbit franciscà al costat del claustre, és un exemple de la doble vessant de la darrera consort de Jaume el Just, que va viure acompanyada d'una comunitat de monges clarisses, filles de cases nobles.

La reina va fer-se construir un palau annex al monestir que va fer enderrocar després de la seva mort l'any 1364. La seva llarga estada al monestir, des que va enviudar l'any 1327, així com el seu llegat testamentari, van afavorir la comunitat de monges i la construcció d'un dels tresors més ben conservats i més desconeguts de la ciutat comtal, del qual els alumnes van marxar amb un gran record gràcies a l'erudició de la Dra. Español.